
NFPA 1026, “Standard for Incident Management Personnel 
Professional Qualification, Edition 2018” REVIEW SUMMARY 

 
 
1) NFPA 1026 REVISION SUMMARY 
 
The 2018 edition of NFPA 1026 …. 
 
[Note - this is copied directly from the “Origin and Development” section located in the 
front of the code] 
 
 
2) NOTED CHANGES OF SIGNIFICANCE 
 
Chapter 1   “Administration” 
 
a) “No Substantial Changes Noted”. 
 
Chapter 2  “References and Publications” 
 
a) “No Substantial Changes Noted”. 
 
Chapter 3 “Definitions” 
 
a)   “No Substantial Changes Noted”. 
 
Chapter 4 “Incident Commander”. 
 
a)    “No Substantial Changes Noted”. 
 
Chapter 5 “Safety Officer”. 
 
a)    “No Substantial Changes Noted 
 
Chapter 6 “Public Information Officer”. 
 
a)    “No Substantial Changes Noted”. 
 
Chapters 7 – 34 
 
a)    “No Substantial Changes Noted”. 

 
 

 



 
[Note - Significant changes will sometimes not be included in the revision summary 
above.  Do not include unimportant changes, such as formatting, definitions, word 
smithing, etc.  If there are a large number of changes, try to briefly include only those that 
matter to us.] 
 
 
3) RESULTS IN A FUNDING ISSUE (Do Not Adopt Until Resolved)? 
 
“No”.  If yes, provide details of requirements. 
 
[Note - Will we need to ask DOE for funding to implement this at EXISTING facilities?  
Future projects are expected to obtain adequate funding based on the latest set of codes 
and standards established as the code of record and are NOT included here.  Until the 
funding issues are resolved in some manner, we cannot adopt this edition.] 
 
 
4) FIRE PROTECTION PROGRAM CHANGE REQUIRED (Changes Required 
During Implementation After Adoption)? 
 
“No”.  If yes, provide details of required change.  
 
[Note - Will we need to make any changes to the site or facility level fire protection 
program, such as change procedures, in order to implement this standard?  This will 
probably not prevent adoption, but will identify an action during implementation.] 
 
5) IMPORTANT INFORMATION FOR FIELD ENGINEERS? 
 
“No”.  If yes, provide details of information required to be distributed to the Field 
Engineers.  
   
[Note - Include only relevant information that the field engineers will find useful and that 
has not been covered above.  This will not affect adoption or implementation, but will 
help keep us in compliance.] 
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