Definition of Major/Minor Modification

(Substantial Process, System or Facility Modifications)
1. Term in Question: Major/minor modifications (Substantial process, system or facility modifications)

Current Definition for Substantial Process, System or Facility Modifications: [The restart authority must determine if the modifications are substantial based on the impact of the changes on the safety basis and the extent and complexity of changes; this would not necessarily be determined by the Unreviewed Safety Question (USQ) process.] {425.1C, a.1.d}  Note that the term “Major Modification” never appears in any of the DOE readiness related directives.
2. Is the term currently used in DOE Order 425, STD 3006, or the Handbook? Yes. 
a. The term “Substantial process, system or facility modifications” is currently used in DOE Order 425.1C in three variations.

1. The specific term “Substantial process, system or facility modifications” appears in 425.1C on page 2 [a.1.d] and Attachment 1, page I-1 [2.a.d].  

2. The term “substantial facility modifications” appears on page 4 [a.3.d] and Attachment I, page I-2 [2.a.3.d] and is likely intended to be the same as 1.  

3. The term “modification” appears on page [a.4.a.2], page 10 [c.2], page 11 [d.5], page 12 [d.9], page 12 [d.10], Attachment I, Page I-3, [2.a.4.a.2], Attachment I, page I-8 [2.c.2], page I-9 [2.d.5], and Attachment I, page I-10, [2.d.7, 9, and 10].

b. The term “Substantial process, system or facility modifications” is not currently used in DOE Standard 3006-2000:

1. The term “Substantial facility modifications” appears on page v [Table 1], and page 62 [5.10.2.5].

2. The term “modification” appears 28 times

3. The term “minor modification” appears twice on page 61 [5.10.1.4] and 62 [5.10.2.1].

c. The term “Substantial process, system or facility modifications”  is not currently used in DOE Handbook 3012-2003:

1. The term modification appears 19 times with a couple of temporary modifications in that number.

3. Is the term used elsewhere in the DOE directives system?  Yes.

10 CFR 830, Subpart B, uses the term “Major Modification” but is not defined in that document other than to say that for a major modification a preliminary documented safety analyses is required.  It goes on to say that as a general matter, DOE does not expect preliminary documented safety analyses to be needed for activities that do not involve significant construction such as environmental restoration activities, decontamination and decommissioning activities, specific nuclear explosive operations, or transition surveillance and maintenance activities.  This latter sentence provides a sense of the intent of the term.  Since 10CFR830 clearly applies to safety basis documents and since the term Substantial process, system or facility modifications includes the concept of changes to the safety basis as a measure of significance, one could draw a connection and infer that a Substantial process, system or facility modification would include a 10CFR830 “Major Modification”.

DRAFT DOE Standard 1189, Integration of Safety into the Design Process, uses the term “Major Modification” throughout the document   While the DRAFT standard provides guidance on how to determine if a modification is a “Major Modification,” it does not clearly define the term except to say that “major modifications are those that substantially change the existing safety basis for the facility.”   The DRAFT Standard goes on to say that “All modification projects that require a new or revised hazards/accident analysis or require new safety controls, must be evaluated using the PDSA Evaluation Criteria to determine if the modification constitutes a ‘major modification.’”  The DRAFT Standard also says; “While modifications to a nuclear facility occur almost constantly throughout its life cycle, only a few may involve a ‘substantial change to the facility safety basis’” and are thus considered to be major modifications. Major modifications involve significant project liability such that the rigor of a PDSA and attendant DOE review and approval are established to reduce overall project risk.  It expands on this by saying “In performing this evaluation, the focus should be on the nature of the modification and its associated impact on the existing facility safety basis. A project which results in changes that ripple through the safety basis documents does not “substantially change the existing safety basis for the facility” solely because many parts or pages of the safety basis documentation need to be revised.
It is important to note that the DOE letter of February 7, 2007, from Glenn Podonsky to the DNFSB contained the following statement relative to the DRAFT Standard 1189.  “Although DOE did not identify a need for revision or clarification of the definition of a ‘new Hazard Category 1, 2, or 3 nuclear facility’ and/or ‘substantial modification’ within the DOE directives system, additional detail on what constitutes a ‘major modification’ is being including in the latest draft of DOE Standard 1189, Integration of safety into the Design Process, and will be considered for inclusion in DOE guidance documents that address ‘substantial modifications’ for consistency.”  In keeping with this sentiment the definition proposed in item 6 below uses several of the criteria from DRAFT Standard 1189.
DOE Order 5480.19, Change 2, Conduct of Operations Requirements for DOE Facilities, uses the term “Major Modification” but does not define it in any manner.

DOE Guide 441.1-1B, Radiation Protection Programs Guide, uses the term “Major Modification” but does not define it in any manner.

DOE Manual 440.1-1A, Explosives Safety Manual, uses the term “Major Modification” but does not define it in any manner.
DOE Guide 435.1-1, Chapter 1, High-Level Waste Requirements, uses the term “Major Modification” but does not define it in any manner.

DOE Guide 435.1-1, Chapter 2, High-Level Waste Requirements, uses the term “Major Modification” and includes an example “(e.g., changes in plans for developing the treatment facility or changes in the WASRD)”

DOE Guide 433.1-1, Nuclear Facility Maintenance Management Program Guide for Use with DOE O 433.1, uses the term “Major Modification” but does not define it in any manner.

DOE Guide 424.1-1A, Implementation Guide for Use in Addressing Unreviewed Safety Question Requirements, use the term “Major Modification” as follows:

“B.14.6
Major Modifications

The possibility exists that a major modification to a facility could be broken down into a series of changes that, individually, would not be considered major.  Avoidance of a USQ issue by breaking a modification down into many “minor modifications” could be considered an intentional failure to implement 10 CFR 830 requirements in good faith.

The question of when a proposed change to a facility is a major modification (requiring a preliminary documented safety analysis) versus a change that can be considered under the USQ requirements and a safety analysis approval has been intentionally left to local (DOE and contractor) determination. An important consideration involved is the importance of imposition of the nuclear safety design requirements of DOE O 420.1B (or successor document), and demonstration of how they will be met.  However, also note that 10 CFR 830.3 defines a major modification as one that “substantially changes the existing safety basis for the facility.”  This includes the content of the safety basis, not just consideration of bounding accidents.
DOE Guide 424.1-2, Implementation Guide for Use in Developing Documented Safety Analyses to Meet Subpart B of 10 CFR 830, use the term “Major Modification” as follows:

3.0 “A contractor may not begin operation of a new Hazard Category 1, 2 or 3 DOE nuclear facility or a major modification of an existing Hazard Category 1, 2 or 3 DOE nuclear facility until completion, defined by the issuance of a safety evaluation report in which DOE approves the safety basis for the facility or modification.” 
4.1.1 “DOE does not expect a PDSA to be needed for activities that do not involve significant construction such as environmental restoration activities, decontamination and decommissioning activities, specific nuclear explosive operations, transition surveillance and maintenance activities or for activities that are not major modifications.  For activities that are not major modifications, the USQ process should be used to determine if DOE approval is needed.  If so, a safety analysis that supports the request for approval should be developed.  If the request is approved, then the safety analysis should be included in the DSA when the modification is completed.”

4.1.1 “The rule requires a PDSA to be prepared for major modifications and defines a ‘major modification’ to include substantial changes to the safety basis of a facility.”

DOE Order 420.1B, Facility Safety, uses the “Major Modification” but does not provide any clear definition.  It is used in that applicability section as follows:

“major modifications to such facilities that could substantially change the approved facility safety analysis.”

“The rule requires a PDSA to be prepared for major modifications and defines a ‘major modification’ to include substantial changes to the safety basis of a facility.”

DOE Guide 414.1-5, Corrective Action Program Guide, uses the term “Major Modification,” but not in a context applicable to this effort.

4. Is term considered adequate as used: No.
5. Basis for why the term may need to be redefined, readdressed, etc:

The term Substantial process, system or facility modifications as used in the DOE Order is a key criterion for determining when an ORR is required in that restart of hazard category 1 and 2 nuclear facilities require an ORR or the highest level of review after a Substantial process, system or facility modification.  It appears that the current intent of the Order is to require the highest level of readiness review for those startup or restarts that involve the more significant changes to the safety basis and with substantial changes in complexity.  Thus the term “Substantial process, system or facility modifications” should encompass both increased hazards or risks (i.e., changes to the safety basis) and increased complexity of the operation.  The term “modification” whether used in the context of a major or minor modification or simply a modification is widely used throughout the DOE directives system and in most cases without clear definition.
6. Suggested definition for term:

Considering the above basis, it is recommended that DOE Order 425.1 not use the term “Major Modification” as a part of any criteria for when a readiness review is needed.  Rather it is highly recommended that the term “Substantial Change” be used.  Further since DOE Order 425.1 applies a graded approach, it is recommended that this definition be similarly graded to apply at the three levels currently discussed in the Order (i.e., Facility, Activity, and Operation).  Therefore the following three definitions are offered:
Substantial Change to a Facility – A change is considered a substantial change at the facility level if the change meets one or more of the items from a through c plus one or more of the items from d through g:
a. Increases the material inventory or the change increases the Hazard Category (HC) of an existing facility; and/or
b. Alters the footprint of an existing HC 1, 2 or 3 facility with the potential to adversely impact one or more credited safety functions of the existing facility; and/or
c. Introduces a new hazard not previously analyzed that requires an Accident Analysis.

AND if the change also:

d. Requires the expansion of work into an existing area of a facility that is not currently within the Authorization Basis for that facility; and/or
e. Requires a structural addition to an existing building or structure, where the addition is designed to house hazardous activities or operations that will require a new or revised authorization basis; and/or

f. Involve environmental remediation activities in a new geographic area, structure, or building, provided that the work can reasonably be expected to encounter quantities of nuclear materials that would require designation as a hazard category 2 nuclear facility per DOE-STD-1027-92, Attachment 1; and/or

g. Requires deactivation, decommissioning, or demolition of a facility or activity within a facility.

Substantial Change to an Activity – A change is considered a substantial change at the activity level if the change meets one or more of the items:

a. Applies a new (i.e., not currently in use or not previously formally reviewed / approved by DOE) technology to an existing activity for the affected facility such that it is effectively a new activity; or
b. Substantially changes to two or more operations that may be associated with the same or different activities.
Substantial Change to an Operation – A change is considered a substantial change at the Operation level under the following conditions:

a. Impact an existing Safety-Class or Safety-Significant system structure or component (SSC) such that it affects the SSCs credited safety function; or

b. Create the need for new or revised Technical Safety Requirement (TSR) controls (hardware or administrative, including new passive design feature); or
c. Involves a hazard not previously evaluated in the DSA that will likely require a change to the DSA; or
d. Applies a new (i.e., not currently in use or not previously formally reviewed / approved by DOE) technology to an existing operation for the affected facility such that it is effectively a new operation.
2. Sections of DOE Order 425.1, Guide 3006, or ORR Team leaders Handbook that need to be modified to reflect new definition:
· DOE Order 425.1C page 2 [a.1.d] and Attachment 1, page I-1 [2.a.d] along with page 4 [a.3.d] and Attachment I, page I-2 [2.a.3.d] where the substantial facility modifications variation of the term is used.

· DOE STD 3006-2000 does not require changing as the term does not appear in the Standard.

· DOE Handbook 3012-2003 does not require changing as the term does not appear in the Handbook.
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