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ISSUED August, 2017 

 

This guidance represents the consensus understanding of the Electrical Safety 

Task Group of the EFCOG Worker Safety and Health Subgroup 

 

REFERENCE 

DOE-STD-1054-93 Guideline to Good Practices for Control and Calibration of 

Measuring and Test Equipment (M&TE) at DOE Nuclear Facilities, DOE O 

414.1D Quality Assurance, 10 CFR 830 Nuclear Safety Management, NFPA 70E 

-2015 Standard for Electrical Safety in the Workplace. 

 

QUESTION 

When a voltage detector or test instrument is used to verify absence of voltage 

for lockout/tagout, is it required to be included in a maintenance and test 

equipment (M&TE) calibration program? 

 

ANSWER 

NO. 

DOE-STD-1054-93 states:  “M&TE does not include permanently installed plant 

instrumentation, nor does it include test equipment used for preliminary checks 

where data obtained is not used to determine acceptability or verify conformance 

to established criteria.”  Confirming absence of voltage does not dictate a specific 

threshold for acceptability.  NFPA 70E the “Standard for Electrical safety in the 

Workplace” requires that a qualified person using professional judgement 

perform operability tests prior to and after verification of absence of voltage to 

confirm operability. 


